Китай твърди, че горният модул на ракетата Long March 5B, която е изстреляла основния модул на китайската космическа станция, ще изгори почти изцяло при повторно навлизане в атмосферата на Земята, което представлява много малка заплаха за хората и собствеността на земята, съобщава АП.

Говорителят на външното министерство Уан Уенбин заяви, че китайските власти ще предоставят своевременно информация за повторното навлизане на ракетата, което се очаква през уикенда. Уан каза, че Китай "обръща голямо внимание на повторното навлизане на горния модул на ракетата в атмосферата".

"Доколкото разбирам, този тип ракети са със специален технически дизайн и по-голямата част от устройството ще изгори или ще бъде разрушена по време на процеса на повторно влизане, като има много малка вероятност да причини вреда на авиационните дейности или на земята", обясни той на редовен брифинг.

Очаква се най-голямата част от ракетата да се върне обратно на Земята още в събота на неизвестно място.

Китай изстреля първия модул от новата си космическа станция

Китай изстреля първия модул от новата си космическа станция

След 2024 г. това може да е единствена станция в орбита на Земята

Обикновено повечето от изхвърлените ракетни модули отново влизат в атмосферата скоро след излитане, обикновено над вода и не излизат в орбита.

Китайската космическа агенция все още не е казала дали основният модул на голямата ракета Long March 5B се контролира или ще се спусне извън контрол. Миналия месец май друга китайска ракета падна неконтролирано в Атлантическия океан край Западна Африка.

Партийната китайска медия Global Times заяви, че тънката алуминиева сплав лесно ще изгори в атмосферата, представлявайки изключително малък риск за хората.

Министерството на отбраната на САЩ очаква ракетата да падне на Земята в събота. Където ще удари, "не може да бъде определено до часове след повторното й влизане", заяви Пентагонът във вторник.

Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки заяви на брифинг в сряда, че Космическото командване на САЩ е "наясно и проследява местоположението" на китайската ракета.

Нестопанската Aerospace Corp. очаква отломките да ударят Тихия океан близо до Екватора, след като преминат над източните градове на САЩ. Орбитата обхваща част от планетата от Нова Зеландия до Нюфаундленд.

Приблизително 30-метровият модул би бил сред най-големите космически отломки, които падат на Земята.

През март отломки от ракета Falcon 9, изстреляна от американската компания SpaceX, паднаха на Земята във Вашингтон и на брега на Орегон.

Пентагонът следи къде ще падне китайската ракета

Пентагонът следи къде ще падне китайската ракета

Държавният департамент не е мислил дали ще иска компенсации