Климатичните промени вече са отговорни за кризата в общественото здравеопазване, като са причина за увреждането на здравето на милиони хора по света. Това е установило ново проучване, цитирано от ДПА.

Горещите вълни, продължителните алергии, замърсяването на въздуха и болестите са основните здравни проблеми, свързани с глобалното затопляне според проучването, публикувано в авторитетното медицинско сп. The Lancet.

Изследването е било проведено от изследователи от 26 институции по света, включително университети и Световната здравна организация (СЗО).

То е установило, че производителността на физическия труд е намаляла с 5,3 процента заради нарастващите температури, които оказват влияние върху поминъка на индивидите, семействата и общностите.

Рекорден ръст на CO2 в атмосферата през 2016-а

Рекорден ръст на CO2 в атмосферата през 2016-а

А трябва да бъдат сериозно намаляван, за да не се "пържат" бъдещите поколения

В периода между 2000 и 2016 г. е имало 46 процента ръст на броя на свързаните с времето бедствия, а 125 млн. възрастни над 65-годишна възраст са били изложени на горещи вълни, като са възможни въздействия върху здравето, вариращи от топлинен удар до увреждане на бъбреците заради дехидратация, се изтъква в проучването.

Икономическите загуби, в които не се включват влошеното здраве на хората, свързани с екстремни климатични събития, се оценяват на 129 млрд. долара през 2016 г.

Инфекциозните заболявания също се разпространяват, установява още изследването, като броят на случаите на треска денга, най-бързо разпространяващата се болест в света, почти са се удвоявали през всяко десетилетие от 1950 г. насам. Сега денга засяга до 100 млн. души годишно.

Броят на хората с недохранване в 30 страни в Азия и Африка се е увеличил от 398 на 422 млн. души от 1990 г. насам.

Очаква се също така климатичните промени да окажат въздействие върху реколтата. Увеличаването на температурите с 1 градус по Целзий намалява до 6 процента добива на пшеница в световен мащаб и до 10 процента добива на ориз.

Научният доклад също така изтъква, че най-малко 800 хил. смъртни случаи годишно сред милиони, причинени от замърсяването на въздуха, са свързани само и единствено с изгарянето на въглища.

Морското равнище се покачва с 1,3 м, ако не изоставим въглищата до 2050-а

Морското равнище се покачва с 1,3 м, ако не изоставим въглищата до 2050-а

Обещанията на правителствата са далеч от това