Френски съд призна за виновни за непредумишлено убийство „Континентал Еърлайнс" и неин механик заради катастрофата на свръхзвуков авиолайнер „Конкорд" в Париж през 2000г., предаде АП. В машината, собственост на „Еър Франс", както и на земята, загинаха 113 души, главно немски туристи.

Съдът в парижкото предградие Понтис постанови глоба от 200 000 евро за авиокомпанията, заедно с още 2 000 евро, които трябва да бъдат заплатени от механика Джон Тейлър. Той получи и 15-месечна условна присъда. Останалите подсъдими, в това число и прекият началник на механика Стенли Форд, бяха оправдани.

Съдията по делото потвърди заключението на следствието, че титаниеви парчета, паднали от самолет на „Континентал" на пистата на летище „Шарл Дьо Гол" преди излитането на „Конкорд" са се забили в гумите на авиолайнера. Това е довело до катастрофата.

Трима бивши ръководни представители на френската гражданска авиация също бяха оправдани за трагедията.

Властите в страната са на мнение, че катастрофата не е имало начин да бъде предотвратена, но според съдията горивните резервоари на „Конкорд" не са били достатъчно добре защитени и за това се е знаело от 20 години.

Припомняме, че на 25 юли 2000г. „Конкорд" на „Еър Франс" се подпали след излитането си и рухна върху хотел. Семействата за загиналите бяха обезщетени преди няколко години, целта на делото беше да се определи чия е вината за случилото се.