Актуална информация от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) от събота вечерта не дава представа все още кой контролира двете ядрени централи в Украйна.

Все още е неясната ситуация около бившата атомна електроцентрала в Чернобил и най-голямата атомна електроцентрала в Запорожие, пише Der Standard .

Според МААЕ в събота украинският доставчик "Енергоатом" я е уведомил, че руският "Росатом" е поел контрола над централата в Запорожие и я охранява с 400 войници. Русия обаче отрича това, като твърди, че предоставя само "консултантска помощ" на Украйна.

И двете страни потвърждават, че персоналът в Запорожие може да продължи да работи на смени и че електрозахранването на атомната електроцентрала е достатъчно. Нивата на радиация са нормални.

Системата за наблюдение на МААЕ работи. Въпреки това организацията критикува ситуацията, тъй като персоналът не може да работи сигурно, тъй като се намира под натиск и напрежение.

В Чернобил ситуацията също остава още по-неясна. Наблюдението от страна на МААЕ остава невъзможно, въпреки възстановеното електроснабдяване.

Припомняме, че контрол върху Чернобил и региона руската армия установи още в първите дни на нахлуването си в Украйна. Два дни по-късно руснаци влязоха и в Запорожката ядрена централа.

За увеличение на радиационния фон и конкретна ситуация за риск от радиация не се съобщава.

САЩ упрекнаха Русия в нарушаване на принципите за ядрена безопасност

САЩ упрекнаха Русия в нарушаване на принципите за ядрена безопасност

Заради продължаващия руски обстрел по ядрени обекти в Украйна