Търговските кораби и моряците са все по-застрашени в морето, тъй като атаките ескалират в Близкия изток и ООН трябва да направи повече, за да защити веригите за доставки. Това се казва в писмо от индустрията до Организацията, публикувано в петък, съобщава "Ройтерс".

Напрежението се повиши в Близкия изток от началото на израелската кампания в Газа през октомври, като Израел или неговият съюзник Съединените щати се сблъскват многократно с проиранските групировки в Ливан, Сирия, Ирак и Йемен.

В писмо, изпратено в четвъртък до генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, водещите асоциации на световната корабна индустрия заявиха, че конфискацията от Иран на 13 април на контейнерния кораб MSC Aries на 50 морски мили от бреговете на Обединените арабски емирства "още веднъж подчертава непоносимата ситуация, при която корабоплаването се превърна в мишена".

САЩ унищожили противовъздушната отбрана на хутите в района на Червено море

САЩ унищожили противовъздушната отбрана на хутите в района на Червено море

Не се съобщава за ранени или щети на кораби

"Невинни моряци бяха убити, други моряци са държани като заложници, се казва в писмото. Светът ще бъде възмутен, ако четири самолета бъдат заловени и държани като заложници с невинни души на борда. За съжаление, изглежда няма същия отговор или загриженост за корабите и членовете на екипажа им."

Индийка, моряк на MSC Aries, се завърна в страната, каза индийското външно министерство в четвъртък, добавяйки, че поддържа връзка с останалите 16 индийски членове на екипажа, които все още се държат на борда на кораба.

В писмото на индустрията се казва, че "моряците и морският сектор са неутрални и не трябва да бъдат политизирани".

Иран осигури военен ескорт за търговските си кораби до Червено море

Иран осигури военен ескорт за търговските си кораби до Червено море

Техеран се подготвя за възможно отмъщение от страна на Тел Авив

"Като се има предвид непрекъснато развиващият се и сериозен профил на заплаха в района, ние ви призоваваме за засилено координирано военно присъствие, мисии и патрули в региона, за да защитим нашите моряци срещу всяка по-нататъшна възможна агресия", се добавя в писмото.

Представители на ООН не отговориха веднага на искане за коментар.

Неотдавнашните атаки срещу търговски кораби в Червено море и Аденския залив от йеменските хуси, свързани с Иран, също засегнаха световната верига за морски транспорт.

Иран също конфискува други кораби в международни води през последните години, повишавайки рисковете за търговското корабоплаване в района.

Срещу 5 млн. долара сомалийските пирати освободиха отвлечения кораб "Абдула"

Срещу 5 млн. долара сомалийските пирати освободиха отвлечения кораб "Абдула"

Това твърдят двама от пиратите