Товарният кораб MSC Aries, плаващ под португалски флаг, който беше пленен от Иран на 13 април, е задържан за нарушение на морските закони. Това предаде Ройтерс, позовавайки се на иранското министерство на външните работи.

Иранската революционна гвардия залови товарния кораб в Ормузкия пролив дни след като Техеран се зарече да отмъсти за предполагаем израелски удар срещу консулството му в Дамаск на 1 април. Иран предупреди, че може да затвори ключовия корабен маршрут.

Корабът беше отклонен в териториалните води на Иран в резултат на нарушаване на морските закони и неотговаряне на обажданията, отправени от иранските власти, заяви говорителят на иранското външно министерство Насър Канаани.

Хеликоптер на Революционната гвардия се качи на борда на MSC Aries и го отведе кораба в ирански води. MSC, компаняита която експлоатира Aries, потвърди, че Иран е заловил кораба и заяви, че работи "със съответните власти" за безопасното му връщане и благосъстоянието на неговия 25-членен екипаж.

Израел обвини Иран в пиратство. Международната камара по корабоплаване нарече конфискацията фрапантно нарушение на международното право и посегателство срещу свободата на корабоплаването.

Иран плени товарен кораб в Ормузкия проток
Обновена

Иран плени товарен кораб в Ормузкия проток

Хеликоптер се е качил и отвел в ирански води плаващия под португалски флаг MSC Aries