Това е град, по-често асоцииран с огромното богатство на финансовия свят, но повече от 1000 души са се наредили на опашка в швейцарския град Женева днес, за да получат безплатни пакети с храна, съобщава "Гардиън".

Като знак за пагубното въздействие на епидемията COVID-19 върху най-бедните в Швейцария, включително нелегалните имигранти, хора се наредиха на опашка, дълка около километър пред ледена пързалка, където доброволци са раздали около 1500 пакета с храна. Някои от хората на опашката са започнали да пристигат още в 5 сутринта.

"В края на месеца джобовете ми са празни. Трябва да платим сметките, застраховката и всичко", посочва Ингрид Берала, жителка на Женева от Никарагуа, която работи на непълно работно време, като допълва: "Това е чудесно, защото има храна за седмица, седмица на спокойствие... Не знам за следващата седмица."

Около 660 000 души в страната с 8,6 млн. население са били бедни през 2018 г., особено самотни родители и такива с ниско образование, които не могат да намерят нова работа, след като са загубили работа.

Повече от 1,1 млн. души са били изложени на риск от бедност, което означава, че получават по-малко от 60% от средния доход, който е бил 6 538 швейцарски франка (6 736 долара) за работа на пълен работен ден през 2018 г.

Женева е вторият най-скъп град в света за живот за 3-членно семейство, като само Цюрих е по-скъп. Въпреки че средните доходи също са високи, това не помага на хората, които се борят да свържат двата края.

"Мисля, че много хора знаят това, но е различно да виждат това със собствените си очи", отбелязва Силвана Матроматео, ръководител на хуманитарна организация.

"Имахме хора, облени в сълзи, които казваха: "Не е възможно това да се случва в моята страна." Но то е тук и може би COVID-19 извади всичко на показ и това е добре, защото ще можем да предприемем мерки за подкрепа на всички тези работници, защото те са преди всичко работници", допълва Силвана Матроматео. 

Патрик Виланд, ръководител на мисията на "Лекари без граници", заяви, че проучване миналата седмица е показало, че малко повече от половината интервюирани получатели на храна са без документи, а други са получили правен статут, швейцарци са или искат убежище. Малко над 3% от населението са дали положителна проба за COVID-19, три пъти по-висок процент в Женева, който той приписва на лоши и пренаселени жилища.

Един нелегален имигрант е казал, че е изгубил работата си в ресторант по време на кризата и няма заплата. "Много съм благодарен да получа тази помощ и ако ситуацията се промени за мен, се ангажирам да направя същото, което правят и за мен", обеща той.