Броят на починалите в Израел от новия коронавирус (COVID-19) нарасна днес с трима до общо осем души, като регистрираните заразени нарастват със 171 до общо 2 666 души. Това обявиха от израелското здравно министерство, цитирани от израелските медии.

Повечето починали са доста възрастни хора.

От израелското здравно ведомство уточниха, че 39 души са в тежко състояние, 68 души са в умерено състояние, а останалите имат леки симптоми.

Досега 68 души са се възстановили напълно от болестта.

Иран налага нови крути мерки за ограничаването на коронавируса

Иран налага нови крути мерки за ограничаването на коронавируса

Глоба в размер на 35 долара и конфискуване на колата за месец

По-рано през деня министерството посочи, че са извършени 5 240 теста за коронавируса за период от 24 часа, а 59 493 души са били под задължителна домашна карантина заради опасения, че може да са били изложени на вируса.

Новите данни на здравното министерство бяха съобщени, след като правителството затегна блокадата и предупреди нарушителите, че могат да бъдат глобени и да бъдат вкарани в затвора за период до шест месеца.

Правилата по време на извънредното положение, които са в сила за 7-дневен период, включват забрана хората да излизат на повече от 100 метра от домовете си, освен при определени обстоятелства, както и затваряне на синагогите. В израелските медии се появиха информации, че една трета от заразените са прихванали вируса именно в синагогите. 

60% от заразените и 70% от починалите от коронавируса по света са в Европа

60% от заразените и 70% от починалите от коронавируса по света са в Европа

Една на всяка десет инфекции са на здравни работници

Извънредните правила позволяват на израелците да напускат домовете си само по съществени причини, включително да търсят медицинска помощ и да купуват хранителни стоки.

В допълнение, общественият транспорт е ограничен до около 25 процента в сравнение с нормалното, а такситата ще могат да вземат един пътник наведнъж, освен ако вторият не е придружител по медицински причини. Всички пътници трябва да седят на задната седалка на автомобила с отворени прозорци.

Услугите за доставка на храна на ресторантите могат да продължат; купуване на храна от ресторантите обаче вече не е позволено. Доставка на стоки, закупени онлайн, също може да се извършва, но всички пакети трябва да бъдат оставени пред вратата на дома.

Мерките срещу коронавируса могат да причинят недостиг на храна, предупреждава ООН

Мерките срещу коронавируса могат да причинят недостиг на храна, предупреждава ООН

Най-лошото, което може да се случи, е правителствата да ограничат потоците от храна

Магазините, които не продават стоки от първа необходимост, трябва да се затворят, а парковете трябва да останат затворени.

Израелското правителство вчера също така даде правомощия на полицията да налага глоби в размер на 500 шекела (близо 140 долара) или лишаване от свобода до шест месеца за лица, нарушаващи тези ограничения, както и по-големи глоби за предприятията, които го правят, включително глоба в размер на 5000 шекела за незаконно извършване на обществен транспорт.

САЩ регистрираха над 10 000 заразени с коронавирус за ден

САЩ регистрираха над 10 000 заразени с коронавирус за ден

Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват, че в САЩ има близо 70 000 случая инад 1000 починали