Самолети на Jet2 на път за Испания обърнаха във въздуха и се върнаха към Британия, тъй като авиокомпанията отмени всички полети до континенталната част, Балеарските острови и Канарските острови заради коронавирус, съобщава БиБиСи.

Потвърдените случаи в Испания са нараснали с 1500 за 24 часа и хиляди хора са поставени под карантина. Смъртните случаи а страната достигнаха 120 и се предвижда да се въведе двуседмично извънредно положение.

Jet2 заяви, че здравето и безопасността на клиентите са основен приоритет. Авиокомпанията лети до дестинации, включително Аликанте, Малага и Лансароте от девет летища във Великобритания.

Решението да се отменят полетите е след като испанските власти разпореждат затварянето на барове, ресторанти, магазини и дейности. "Знаем, че тези местни мерки ще окажат значително влияние върху празниците на нашите клиенти, затова сме взели това решение", добави говорител на авиокомпанията.

Испания с най-много случаи на коронавирус след Италия в Европа

Испания с най-много случаи на коронавирус след Италия в Европа

Испания е най-засегнатата страна в Европа след Италия, където има повече от 17 000 случая

"Това е бързо развиваща се и сложна ситуация и ние променяме нашата програма спешно, за да можем да върнем клиентите обратно към Обединеното кралство."

Информацията за проследяване на полета показва, че най-малко пет самолета на Jet2, пътуващи до Испания обърнаха, за да се върнат във Великобритания.

В петък British Airways предупреди, че ще трябва да прекрати полети "както никога досега" и да освободи служители в отговор на коронавируса. Ryanair каза на служителите, че може да бъдат принудени да вземат отпуск от понеделник.

Туристическа компания Tui отмени всички почивки в Испания, които трябваше да започнат между 14 и 16 март.

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън се среща с представители на Даунинг Стрийт, за да обсъди пандемията.

Още 10 души в Обединеното кралство са са починали, тествани положително за коронавирус, с което общият брой на смъртните случаи е 21.

Общият брой на потвърдените случаи на заразени във Великобритания достигна 1140, но оценката на правителството за реалния брой случаи към петък е около 5000 до 10 000.

Джонсън предупреди британците да се подготвят да губят хора заради коронавируса

Джонсън предупреди британците да се подготвят да губят хора заради коронавируса

Британски учени предполагат до 10 000 заразени, чакат и естествен имунитет