Великобритания съобщи за 33 470 заразени с новия коронавирус (COVID-19) през изминалото денонощие, което е рекорд от началото на епидемията в страната, докато правителството изпитва затруднения да контролира втората вълна на заразата с приближаването на зимата, съобщава "Ройтерс".

С това общият брой на заразените от началото на епидемията във Великобритания вече е 1 290 195 души. Страната се нарежда на осмо място в света по брой на заразените след САЩ, Индия, Бразилия, Франция, Русия, Испания и Аржентина.

Броят на жертвите в Обединеното кралство е по-висок от останалите най-засегнати страни в Европа, като броят на починалите от COVID-19 от началото на пандемията е по-висок само в САЩ, Бразилия, Индия и Мексико.

Коронавирус: Великобритания отчете 595 смъртни случая

Коронавирус: Великобритания отчете 595 смъртни случая

Новозаразените са 22 950

Днешните данни за броя на починалите в рамките на 28 дни след положителна проба за COVID-19 засега не са налични.

Британският премиер Борис Джонсън нареди нова блокада в Англия в продължение на един месец заради опасения, че нарастващият брой заразени може да сломи системата на здравеопазването.

Правителството е критикувано от политическите опоненти за твърде забавено обявяване на двете национални блокади, за недостиг на лични предпазни средства и за неспособността да защити възрастните хора в старческите домове.