Пандемията от COVID-19 има "катастрофално" въздействие върху лечението на рака. Това предупреди европейското подразделение на Световната здравна организация (СЗО), като лечението на раково болните е нарушено в една трета от страните в Европа, информира "Франс прес".

"Въздействието на пандемията върху рака в региона не е нищо друго освен катастрофално", предупреди директорът на СЗО за Европа Ханс Клуге по повод Световния ден на рака.

ЕС засилва борбата с рака, забавена от коронавируса, с план за 4 млрд. евро

ЕС засилва борбата с рака, забавена от коронавируса, с план за 4 млрд. евро

В ЕС има около 1,3 млн. смъртни случая и 3,5 млн. нови случая годишно

Сред 53-те европейски страни в европейския регион на СЗО, които включват няколко в Централна Азия, всяка трета страна е претърпяла частично или напълно нарушени ракови услуги заради напрежението, което COVID-19 оказа върху здравните системи и ограниченията за пътуване.

"Някои страни изпитват недостиг на лекарства за рак и много от тях са регистрирали значителен спад в новите диагнози за рак - дори в най-богатите на ресурси страни", се казва в изявление на Клуге.

Той добави, че съществуващите преди неравенства нарастват и заради икономическата криза, което затруднява мнозина да възприемат здравословно поведение или да имат достъп до услуги за превенция и грижи.

Лечения, ваксини и технологии: нови оръжия срещу рака

Лечения, ваксини и технологии: нови оръжия срещу рака

Ракът е втората водеща причина за смърт в световен мащаб

В Нидерландия и Белгия по време на първата блокада през 2020 г., броят на диагностицираните ракови заболявания е спаднал с 30-40%, докато в Националния център по онкология в Киргизстан броят е спаднал с 90%.

Очаква се отложената диагностика и лечение във Великобритания да доведат до увеличаване на броя на починалите от рак на дебелото черво с 15% и с 9  процента от рак на гърдата през следващите пет години.

В нормална година незаразните болести като рак, хронични респираторни заболявания и диабет са водещите причини за смърт и инвалидност в Европа, като представляват над 80 процента от смъртните случаи.

СЗО заяви, че планира да мобилизира властите с инициатива за рака, фокусирана основно върху превенцията, ранното откриване и достъпа на всички до диагностика и лечение.

Ракът на гърдата вече е най-срещаният рак, изпревари рака на белия дроб

Ракът на гърдата вече е най-срещаният рак, изпревари рака на белия дроб

Ракът на белия дроб беше най-често срещаният тип през последните две десетилетия