Европейският съюз предложи план от 4 милиарда евро (4,8 милиарда долара), насочен към подобряване на борбата с рака, тъй като заради пандемията на коронавируса има тенденция да забавя диагнозите и достъпа до лечение в 27-членния блок, съобщава АП. 

Според данните на ЕС ракът е втората водеща причина за смърт в блока, чието население е 450 милиона жители. В ЕС има около 1,3 милиона смъртни случая и 3,5 милиона нови случая годишно.

Около 40% от гражданите на ЕС ще се сблъскат с рак в даден момент от живота си, като годишният икономически ефект се оценява на около 100 милиарда евро.

Лечения, ваксини и технологии: нови оръжия срещу рака

Лечения, ваксини и технологии: нови оръжия срещу рака

Ракът е втората водеща причина за смърт в световен мащаб

"През 2020 г., докато всички се борихме срещу пандемията COVID-19, много от нас водеха тиха битка", коментира председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен "битката срещу рака."

"За съжаление броят на случаите нараства", каза тя.

Пандемията не само е забавя установяване, но и прекъсва лечение, повлиява и на качеството на живот на онкоболния. За да се избегне повторение на подобни сценарии в бъдеще, изпълнителният орган на ЕС предложи да се увеличи телемедицината и дистанционното наблюдение в системите на здравеопазването.

Планът, който ще бъде оценен от държавите-членки по-късно тази година, подкрепя увеличения и по-равен достъп до скрининги, изследвания и иновации, тъй като до края на 2022 г. трябва да бъде създаден нов център за рак, който да координира научните и технически познания за болестта на ниво ЕС.

Тъй като до 40% от случаите на рак се дължат на предотвратими причини, ЕС също така препоръча да се засилят политиките за контрол на алкохола и да се приложат мерки, включително преглед на данъчните ставки и правила за реклама, за да се създаде "поколение без тютюн".

Комисията заяви, че иска да гарантира, че по-малко от 5% от населението ще използва тютюн до 2040 г.

Според ЕС Европа има най-високите нива на консумация на алкохол в света, докато тютюнопушенето и употребата на тютюн са отговорни за 15-20% от всички видове рак в блока.

"Силният Европейски здравен съюз е съюз, в който гражданите са защитени от рак и който може да се избегне", заяви еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидес.

Освен това ЕК също така иска да намали замърсяването на въздуха и да се справи с раковите заболявания, причинени от инфекции, като целта е да се ваксинират до 2030 г. поне 90% от момичетата, живеещи в ЕС, срещу папиломавирусите, които причиняват повечето случаи на рак на маточната шийка.

Ракът на гърдата вече е най-срещаният рак, изпревари рака на белия дроб

Ракът на гърдата вече е най-срещаният рак, изпревари рака на белия дроб

Ракът на белия дроб беше най-често срещаният тип през последните две десетилетия