Пандемията от новия коронавирус (COVID-19) може да струва на световната икономика 4,1 трлн. долара, след като опустошава САЩ, Европа и други големи икономики. Това предупреди Азиатската банка за развитие (АБР), цитирана от "Франс прес". 

Очакваното въздействие е еквивалентно на близо 5 на сто от световния продукт въз основа на различни сценарии, но банката уточни, че загубите от "най-лошата пандемия от век" могат да бъдат по-големи.

Стачка на работници в хранителни магазини в Белгия

Стачка на работници в хранителни магазини в Белгия

От компанията потвърдиха, че магазините са били затворени сутринта, но подчертаха, че след това са подновили работа

"Очакваното въздействие може да е подценено, тъй като от анализа са изключени допълнителни фактори като ... възможни социални и финансови кризи и дългосрочни ефекти върху здравеопазването и образованието", изтъкват още от Азиатската банка за развитие.

Банката, чието седалище е във филипинската столица Манила, допълва, че по-кратък период на ограничаване може да доведе до загуби до 2 трлн. долара.

Кризата срина пазарите на акции, след като търговците се притесняват от дългосрочното въздействие върху световната икономика, въпреки че правителствата и централните банки се намесиха, за да омекотят удара, обещавайки над 5 трлн. долара стимули и монетарна политика на количествени облекчения.

Международна коалиция подпомага по-бедните страни в борбата с коронавируса

Международна коалиция подпомага по-бедните страни в борбата с коронавируса

Коалицията за клинични изследвания на COVID-19 си поставя за задача са ускори проучванията в тези региони

Официално регистрираните заразени с COVID-19 в световен мащаб вече надхвърлят 1 млн. души, като от тях починалите са над 55 хил. души, докато има предупреждения, че цифрите ще продължат да нарастват, тъй като заразата се разпространява бързо.

При милиарди хора под карантина и икономики в застой, АБР прогнозира, че Азия се очаква да отбележи растеж от 2,2% през тази година, което е най-слабият ръст от 1,7-те процента растеж по време на азиатската финансова криза през 1998 г.

"Никой не може да каже колко масово може да се разпространи пандемията COVID-19 и ограничаването може да отнеме повече време, отколкото се предвижда в момента", изтъква главният икономист на АБР Ясуюки Савада, като допълва: "Възможността за тежки финансови сътресения и финансови кризи не може да бъде отхвърлена."

Над 2 млн. нови безработни в Турция заради коронавируса

Над 2 млн. нови безработни в Турция заради коронавируса

Това обявиха от опозицията

"Резултатите от пандемията могат да са по-лоши от прогнозите и растежът може да не се възстанови толкова бързо", допълниха от банката.

Растежът в Китай, най-голямата икономика в Азия, може да се забави до 2,3 процента тази година от 6,1 процента през 2019 г., преди да се възстанови през 2021 година.

"Заразата се превърна в шок за търсенето, тъй като хората си останаха вкъщи. Тя се превърна и в шок за предлагането, тъй като компаниите изпитаха недостиг на работна ръка ... и на материали, тъй като веригите за доставки се разпаднаха", коментираха от АБР.

Уточнява се, че близо 5%, или 628 млрд. долара, от брутния вътрешен продукт на Китай могат да бъдат загубени.