Русия страда от висок процент на неизправност, достигащ до 60%, при някои от нейните прецизно управляеми ракети, разкри "Ройтерс".

Агенцията се позовава на трима американски служители. Според тях силите на Москва са понесли тежки загуби и не разполагат с достатъчно запаси.

Тези данни могат да обяснят защо Москва не успя да изпълни много задачи, като например да неутрализира украинската система за противовъздушна отбрана.

Русия заяви, че е превзела Изюм, а Украйна, че е потопила руски боен кораб

Русия заяви, че е превзела Изюм, а Украйна, че е потопила руски боен кораб

И двете новини нямат независимо потвърждение

Не се посочва на какви данни се основава тази информация и с какво би могла да бъде обяснена - от грешки при изстрелването до повреди в механизма, който предизвиква експлозията.

Според военни експерти обаче "процент за неуспех" от 20 и нагоре се счита за сериозен.

За един месец на сражения Украйна отблъсна това, което много анализатори очакваха да бъде бърза руска победа.

Москва не успя да превземе нито един голям град и въпреки непрестанния обстрел от страна на руските сили, бронираните ѝ колони почти не се движат от седмици, спрени край столицата Киев и обсаждащи градове в източната част на страната. 

Офисът на Зеленски: Русия иска "продължителна война"

Офисът на Зеленски: Русия иска "продължителна война"

Руските военни се "окопавали" по окупационните линии

Украйна твърди, че сега преминава към настъпление и отблъсква руските сили, включително северно от Киев, а в четвъртък отблъсна пет руски атаки в източната част на страната.