Планински спасители са открили телата на трима алпинисти, погребани в лавина от сняг и лед близо до връх Монблан, като са ги извадили с моторни резачки и багер, съобщава „Асошиейтед прес”.

Френският вътрешен министър Бернар Казньов обяви, че е започнало разследване на обстоятелствата около трагедията, станала рано сутринта във вторник. Планинските спасители само са били предупредени за липсващите алпинисти 36 часа след инцидента.

Телата на две жени, 32-годишна словачка и 33-годишна британка от полски произход, са били открити в сряда през нощта. Тялото на 50-годишния германски гид е било открито днес сутринта.

Тримата са изкачвали върха, висок около 4800 м, преди разсъмване във вторник, когато ледени блокове са се свлекли над тях и те са падали около 150 м, намирайки смъртта си.  

Спасителите е трябвало да използват моторни резачки и един багер, за да ги извадят от леда. Ледените блокове са се свлекли, докато тримата са се изкачвали, създавайки лавина от сняг и лед.

16 жандармеристи, две кучета и хеликоптер са били мобилизирани да открият жертвите и да извадят телата.

Планинските спасители били известени за липсата на тримата алпинисти в сряда вечерта. Две други групи катерачи в района заявиха, че сред тях няма загинали в лавината.

Казньов уточни, че е имало осем фатални случая във френските планини от събота насам.