Няма налични данни на звукозаписващото устройство в пилотската кабина на самолета Boeing 737 MAX 9, който извърши аварийно кацане в САЩ заради извънредна ситуация в петък.

Това съобщи председателят на Националния съвет за безопасност на транспорта (NTSB) Дженифър Хоменди, предаде "Ройтерс".

Причината за липсващите данни е, че гласовият запис не е извлечен до два часа след инцидента, когато записът се рестартира и предишните данни се изтриват.

Това е установено в лаборатория на NTSB, където е трябвало да бъдат прочетени звукозаписите.

"Това е много хаотично събитие. Прекъсвачът за CVR (гласов запис) не беше изтеглен. Екипът по поддръжката излезе да го вземе, но беше точно на около два часа", обясни Хоменди.

NTSB настоя за удължаване на изискването за звукозапис в пилотската кабина до 25 часа. Федералната авиационна администрация издаде подобно предложение през ноември, което ще увеличи времето на презаписване, но ще се прилага само за новопроизведени самолети, посочи Хоменди.

"Ако тази комуникация не бъде записана, това е загуба за нас и загуба за FAA и загуба за безопасността, защото тази информация е ключова не само за нашето разследване, но и за подобряване на безопасността на въздухоплаването", каза тя.

Спряха всички самолети Boeing 737 MAX 9 след тежък инцидент по време на полет в САЩ

Спряха всички самолети Boeing 737 MAX 9 след тежък инцидент по време на полет в САЩ

Страничен панел заедно с деактивирана врата на самолет Боинг 737 MА9 се откъсна по време на полет на Alaska Airlines

В същото време Alaska Airlines отмени повече от 200 полета след инцидента, при който страничен панел заедно с деактивирана врата на самолет Boeing 737 MAX 9 се откъсна по време на полет.

Авиокомпанията е отменила 170 полета в неделя и още 60 в понеделник, след като Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) нареди спиране на 171 самолета Boeing (BA.N) 737 MAX 9 за извършване на проверки.

Отмяната ще продължи през първата половина на седмицата.

"Те ще останат на земята, докато FAA не се увери, че са в безопасност", каза агенцията за засегнатите самолети 737 MAX 9 в изявление в неделя.

А иначе липсващата част от самолета на Alaska Airlines е открита в задния двор на мъж от Портланд.