Най-малко 12 мигранти са загинали, а няколко други са в неизвестност, след като лодката им потънала, докато опитвали да прекосят Егейско море от Турция до еврочленката Гърция. Това съобщава Агенция „Франс прес”, позовавайки се на информация от турски медии.

Лодката, презозваща около 50 мигранти, се сблъскала с проблеми, след като напуснала западния турския курорт Фока в района на Измир. Тя се насочила към гръцкия остров Лесбос.

Спасени са 28 души, а десетина все още са в неизвестност, по информация от телевизия NTV.

Турция, която е дом за около 2,2 млн. бежанци от гражданската война в Сирия, стана център за мигрантите, опитващи да достигнат до Европа. Много от тях плащат на трафиканти хиляди долари, за да предприемат рискованото пътуване.

През ноември Анкара постигна споразумение с Европейския съюз да намали потока от бежанци, които се насочват към Европа в замяна на финансова помощ.

Брюксел обеща да осигури 3 млрд. евро, както и политически отстъпки за Анкара в замяна на нейното сътрудничество за справянето с най-тежката мигрантска криза от Втората световна война насам.

Зимата и бурното море изглежда не са възпрели мигрантите, които продължават ежедневно да пристигат на гръцките острови с лодки.