Френски специалисти са локализирали черните кутии на самолета на Air France, който преди близо година катастрофира и падна в Атлантическия океан.

Припомняме, самолетът на Air France Еърбъс А330 падна във водите на океана с 228 пасажери на борда на 1 юни 2009 година. Той изпълняваше полет от Рио де Женейро до Париж по редовна линия.

Нито един от пътници и екипажа не оцеля. Само 51 тела на загинали при тежката самолетна катастрофа бяха открити и извадени.

И до този момент не са изяснени напълно причините за катастрофата.
Представители от френското министерство на отбраната, които разследват инцидента, обясни, че макар и да е установено местонахождението на черните кутии, тяхното изваждане ще бъде трудно, тъй като те вече не подават сигнали.

Още по време на спасителната и издирвателната операция след катастрофата специалистите изразиха съмнения в това доколко качествена ще може да бъде информацията, съхранена от черните кутии, тъй като те вече са увредени от престоя във солените води.

Бяха обсъждани няколко версии за причината за катастрофата. Една от тях е, че полет АF447 е бил ударен от гръмотевица, но експерти смятат това за невъзможно да причини подобна трагедия.

По-късно следователи обявиха, че проверяват и версиите за силна турбуленция или проблеми в датчиците, който отчитат скоростта.

Техниците проучваха и възможността проблемът да е бил причинен от замръзването на мониторите по време на полета, кои