Обединеното кралство е готово да започне клинични изпитвания, за да разбере дали кръвната плазма, събрана от донори, които са се възстановили от COVID-19, би била ефективна за лечение на пациенти, които все още се борят с болестта, посочва правителството на Обединеното кралство в съобщение за пресата.

Франция тества лечение на COVID-19 с вливане на кръвна плазма

Франция тества лечение на COVID-19 с вливане на кръвна плазма

Едни от първите пациенти в страната дадоха свой "материал" за тестовете

Националната здравна служба (NHS) обясни, че плазмата, взета от възстановени пациенти, съдържа антитела, които разпознават вируса и може да намали неговия растеж. Процесът отнема около 45 минути и осигурява две единици плазма за дарение, които също могат да бъдат замразени и съхранявани за всяка бъдеща нужда.

Ако изпитанията се окажат ефективни, Националната здравна служба заяви, че ще доставя до 10 000 единици плазма седмично, което би трябвало да е достатъчно за лечение на 5000 пациенти с COVID-19 седмично.

"Тази глобална пандемия е най-голямата спешна ситуация за общественото здраве, с която се сблъсква това поколение и правим абсолютно всичко възможно, за да го победим", заяви министърът на здравеопазването и социалните грижи Мат Ханкок.