Мексиканският залив, в района на който стана екологичната катастрофа през април 2010г., ще се възстанови едва в края на 2012 г.

Това е прогнозата на Кенет Фейнбърг, оглавяващ фонда, създаден, за да компенсира щетите и загубите от тежката авария. Сумата, събрана в него, е 20 милиарда долара, информира БиБиСи.

Структурата беше създадена от британската компания, виновник за катастрофата, през август миналата година. Фондът се занимава главно с изплащане на компенсации на засегнатите от бедствието, като до момента е изразходвал за тази цел общо 3,3 милиарда долара, отпуснати на близо 168 000 души. Същевременно исковете на 485 000 други са отхвърлени поради несъстоятелност.

Припомняме, "Бритиш петролиум" предизвика най-голямата екокатастрофа в историята на САЩ. Потъналата през април 2010 г. нефтена платформа причини огромен разлив на нефт в Мексиканския залив.

Борбата с бедствието продължи месеци наред и струва милиарди долари. Едва през ноември риболовът официално бе разрешен в почти целия засегнат от разлива район.