Властите в Мексико ще предприемат редица ограничения в икономиката си с цел да се намали разпространението на вируса на свинския грип, съобщи БиБиСи. Публичните услуги, които не са от изключително важно естество, ще бъдат спрени временно.

Като част от тази мярка се очаква някои предприятия да спрат работа, като това ще трае около седмица. Училищата вече са затворени, а населението е съветвано да остане по домовете си и да въздържи от пътувания.

Повечето хора, които са ангажирани в частния бизнес, обаче твърдят, че не могат да си позволят да не ходят на работа.

Към момента потвърдените случаи на заразяване с вируса на свинския грип в Мексико достигнаха 300 души. Официално загиналите от болестта са 12 души. Предполага се, че смъртта на още 160 души също е причинена от свинския грип.

Междувременно в Канада беше съобщено за още 15 души, заразени с болестта.

Властите в Мексико обаче твърдят, че вече може да се говори за овладяване на разпространението на вируса. Министърът на здравеопазването в страната Хосе Кордоба съобщи, че властите са похарчили 1,6 млрд. песос или 116 млн. долара за медикаменти и екипировка за борба с епидемията.

Фактът, че имаме едно, макар и много малко намаляване в броя на заболяващите ежедневно, ни прави оптимисти, коментира той.

БиБиСи съобщава, че САЩ ще окажат помощ на Мексико, като ще изпратят 400 000 дози от лекарствата, от които се повлиява вирусът на свинския грип. Помощ ще окаже и Интерамериканската банка за развитие, която ще одобри заем за страната в размер на 3 милиарда долара.