Местните власти в японската префектура Фукушима изказаха съмнения по отношение на правителствения план за утилизация и съхраняване на ядрените отпадъци след дезактивирането на авариралата атомна централа, която пострада силно при земетресението от 11 март т. г., предаде агенция „Новости".

Плановете на кабинета предвиждат радиоактивните отпадъци, включително горният почвен слой, отрязани клончета и трева, селскостопански култури от заразената територия да бъдат събрани във временни хранилища до 2015 г. След това те трябва да бъдат преместени в подземни хранилища на територията на префектурата. Според плана, от 2045 трябва да започне тяхното унищожаване, извън префектурата.

Най-големите съмнения на местните власти са свързани с със способността на правителството да гарантира изпълнението на ангажименти, които са толкова отдалечени във времето.

Управата на Фукушима признава, че едва ли друга префектура би се съгласила да приеме отпадъците на своя територия. Същевременно се изказват опасения, че заради голямото  количество ядрени отпадъци в региона много местни жители може да се изселят.

Според различни данни, са седемте месеца след аварията в АЕЦ „Фукушима" между 50 и 80 хиляди жители са напуснали префектурата.