Има опасения, че над 30 мигранти са мъртви, след като лодка, пътуваща към испанските Канарски острови, потъна в сряда, съобщиха две организации, наблюдаващи миграцията и цитирани от Ройтерс.

Walking Borders и Alarm Phone казаха, че първоначално лодката е превозвала 59 души.

Хелена Малено, ръководител на испанската благотворителна организация за мигранти Walking Borders, написа в "Туитър", че 39 души са се удавили, без да дава повече подробности, докато Alarm Phone, която управлява трансевропейска мрежа, подкрепяща спасителните операции, каза, че 35 души са в неизвестност.

По-рано в сряда Alarm Phone съобщи, че лодката се пълни с вода и трима пътници са загинали, добавяйки: "Искаме незабавно спасяване, не ги оставяйте!"

Нито бреговата охрана на Испания, нито мароканските власти потвърдиха колко хора са били на лодката или колко може да са изчезнали.

Източник от испанската брегова охрана каза на Ройтерс, че операция, извършена от Мароко на около 88 мили югоизточно от остров Гран Канария, е спасила 24 души.

Тялото на едно дете беше извадено от испанската морска спасителна служба и изпратено с хеликоптер до Гран Канария, добави източник от испанската брегова охрана, след като мароканските власти са поискали помощта им.

По-късно бреговата охрана написа в "Туитър", че второ тяло е било намерено от търговски кораб, Navios Azure, без да дава повече подробности.

Островите край бреговете на Западна Африка се превърнаха в основната дестинация за мигранти, опитващи се да стигнат до Испания, като много по-малък дял се опитват да прекосят Средиземно море до испанския континент.

Най-малко 5914 души са достигнали Канарските острови между 1 януари и 15 юни тази година, според данни на испанското правителство, спад от 31,5% в сравнение със същия период на 2022 г.

Ранните летни месеци са пиково време за мигрантите да се стремят да прекосят Средиземно море. Бременна жена също почина тази седмица на борда на лодка, докато се опитваше да стигне до Канарските острови. Испанската брегова охрана съобщи във вторник, че тялото на бременна жената е намерено на лодка, превозваща 42 мъже, седем жени и три деца близо до атлантическото крайбрежие на Лансароте.

В понеделник друг траулер забеляза лодка с мигранти близо до Моган, Гран Канария, с 53 души на борда. Трима от тях са били в лошо състоняие, каза бреговата охрана.

Руска ракетна фрегата спаси 68 души от лодка в Средиземно море

Руска ракетна фрегата спаси 68 души от лодка в Средиземно море

"Адмирал Горшков" е един от основните военни кораби на Русия