Мистериозна болест отне живота на петима души в Танзания, съобщава "Франс прес".

Заболяването е открито при "общо седем души със симптоми, като треска, повръщане, кървене в различни части на тялото и бъбречна недостатъчност", посочват от здравното министерство.

Правителството е изпратило екип за бързо реагиране в северозападната област Кагера, граничеща с Уганда, който да разследва "заразната болест".

Взети са проби от пациентите и починалите в опит да се установят източника и вида на заболяването, обясни здравният министър Тумайни Нагу.

Тя призова обществеността да запази спокойствие, но да вземе предпазни мерки, за да избегне заразяване.

Уганда обяви край на поредната епидемия от ебола

Уганда обяви край на поредната епидемия от ебола

Тя отне живота на 55 души

Разследването идва след епидемия от ебола в Уганда, която продължи близо четири месеца и отне живота на 55 души, преди правителството да обяви края ѝ през януари.

Миналата година Танзания откри огнище на лептоспироза, или "треска при плъхове", която уби трима души в югоизточната област Линди.

Бактериалната инфекция обикновено се разпространява при консумация на вода или храна, замърсена със заразена животинска урина.

Президентът на Танзания Самия Сулуху Хасан тогава заяви, че болестта може да е причинена от "нарастващото взаимодействие" между хората и дивите животни в резултат на влошаването на околната среда.