Президентът на Уганда Йовери Мусевени удължи с 21 дни карантината, обявена в две области, които са епицентър на епидемията от ебола в страната. По думите му мерките на правителството срещу заболяването са успешни, съобщи Reuters.

Влизането и излизането от областите Мубенде и Касанда в централна Уганда остава забранено до 17 декември, информира президентството късно в събота. Първоначално ограничението беше наложено на 15 октомври за срок от 21 дни, след което на 5 ноември бе удължено още 3 седмици.

Като причина за поредното удължаване на мярката се посочва запазване за напред на постигнатите успехи и предпазване на останалата част от страната.

Ебола продължава да се разпространява в Уганда

Ебола продължава да се разпространява в Уганда

Включително в гъсто населената столица Кампала - процентът на смъртните случаи е близо 40%

Йовери Мусевени заяви, че усилията на правителството за ограничаване на разпространението на вируса са успешни с две области без нови случаи за около 2 седмици.

"Може би е твърде рано да празнуваме някакви успехи, но като цяло бях информиран, че картината е добра", посочи той в изявлението си.

До момента в Уганда се регистрирани 141 случая на ебола, а 55 души са починали след обявяването на епидемията на 20 септември.

Въпреки че епидемията постепенно беше поставена под контрол, "ситуацията все още е деликатна", отбеляза Мусевени, допълвайки, че слабата здравна система на страната и циркулиращата дезинформация за заболяването все още са предизвикателство.