Световната здравна организация съобщава, че вирусът Ебола вече се е разпространил в осем области в Уганда, включително гъсто населената столица Кампала. Огнището на това смъртоносно хеморагично заболяване беше установено в края на септември.

Последните данни на СЗО показват, че броят на потвърдените и предполагаеми случаи на ебола в Уганда е 157, включително 52 потвърдени смъртни случая и 21 вероятни смъртни случая. Това повишава процента на смъртните случаи до близо 40%.

В източноафриканската страна се наблюдава нарастване на така наречения судански щам на Ебола, който няма одобрени ваксиникоито да предотвратят разпространението на вируса. Въпреки това СЗО съобщава, че са идентифицирани три кандидати за ваксина, които могат да бъдат тествани в клинични изпитвания в Уганда. Не е зададена начална дата.

Джанет Диас, ръководител на програмата на СЗО за клинично управление при спешни здравни ситуации, наскоро се завърна от едноседмично посещение в Уганда, за да направи преглед на текущата ситуация и да оцени нуждите на здравните заведения в засегнатите райони.

Дори и без доказана ваксина срещу ебола, тя каза, че животи могат да бъдат спасени чрез осигуряване на оптимална поддържаща грижа.

"Това включва ранна диагностика и наблюдение на пациентите, така че здравните работници да могат незабавно да се грижат за дехидратация с IV течности", каза тя. "Те могат да коригират нивата на глюкозата или нивата на електролита, ако са ниски. Те могат да гарантират, че пациентите получават добро хранене и че ако развият съпътстващи инфекции, като малария, се лекуват по подходящ начин".

На 1 ноември СЗО преразгледа своята оценка на риска от ебола за Уганда от висок на много висок и от нисък на висок на регионално ниво. Въпреки това се установи, че рискът остава нисък на глобално ниво.

Здравните служители казват, че успешният контрол на огнищата разчита на прилагането на пакет от интервенции. Диас цитира ангажираността на общността като вероятно най-важната.

За да спре избухването на ебола, тя отбеляза, че общността трябва да повярва, да се ангажира и да бъде част от този отговор. Тя каза, че се полагат съгласувани усилия, за да се накара общността да потърси помощ, ако има симптоми и да се проследи проследяването на контактите.

"И след това, ако се появи някакъв симптом, те трябва да го докладват веднага, за да могат да бъдат тествани и лекувани", каза Диас. "Мисля, че ако можем да съобщим за лечението и безопасните грижи и добрите грижи в лечебните заведения за ебола, тогава се надяваме и че тези съоръжения ще са добри за пациентите и общностите, че ще избегнем всякаква стигма или страх, ако някой бъде диагностициран."

Диас каза, че СЗО помага на Министерството на здравеопазването на Уганда за повече легла и участва в изграждането на най-малко три нови болнични заведения. Тя казва, че повече от 80 експерти на СЗО на място наставляват клиничния персонал за най-добрите грижи. Освен това тя казва, че се провежда широкомащабно обучение за превенция и контрол на инфекциите.

СЗО силно притеснена от разпространението на ебола

СЗО силно притеснена от разпространението на ебола

Регистрирани са над 60 случая от началото на миналия месец