Няколко европейски страни днес започват да ваксинират деца на възраст от 5 до 11 години срещу COVID-19 в опит да овладеят бушуващата пандемия и да оставят училищата отворени, докато други все още решават какъв да е подходът им, информира "Франс прес".

Германия, Испания, Гърция и Унгария са сред онези, които отварят имунизационните си кампании към по-малки деца, като лекари съобщават за силно първоначално търсене от страна на родителите.

Регулаторът на лекарствата в ЕС миналия месец одобри ваксината на Pfizer/BioNTech за деца от 5 до 11 години, възрастова група с висок процент на заразяване с коронавируса на целия континент.

ЕМА разреши ваксината на Pfizer и при деца над 5 години

ЕМА разреши ваксината на Pfizer и при деца над 5 години

Вече е одобрена за употреба при деца над 12-години

Ваксината се прилага в по-ниска дозировка от препарата на Pfizer за хора над 12 години и се предлага в педиатричен флакон с оранжева капачка, за да се разграничи от флаконите с лилава капачка за по-възрастните.

Дания, в която се наблюдава нарастване на заразените, дължащо се на силно заразния нов вариант "Омикрон", и някои австрийски провинции вече започнаха да предлагат ваксини на по-малки деца през ноември.

САЩ бяха първата голяма страна, която направи решителната крачка и досега са ваксинирали повече от 5 млн. деца на възраст от 5 до 11 години.

"Веднага след като предложихме часове за поставяне на ваксини, почти всички те бяха разграбени", уточни Якоб Маске, базиран в Берлин лекар и говорител на германската асоциация на педиатрите.

Но той омаловажи очакванията за ваксинирането на децата, предвещаващи повратна точка в борбата срещу COVID-19, в момент, когато Германия се бори с ожесточена четвърта вълна.

Белгия се готви да започне Covid ваксинация на малки деца

Белгия се готви да започне Covid ваксинация на малки деца

Страната очаква зелена светлина от ЕМА

"Децата от 5 до 11 години съставляват само около три процента от германското население", каза той пред АФП, определяйки въздействието на имунизацията на децата като "незначително винтче" в битката.

Германската комисия за ваксини STIKO официално препоръча ваксинацията само за деца с придружаващи заболявания, но дори здрави деца ще бъдат имунизирани, ако родителите поискат това.

Някои германски градове планират да ваксинират деца в музеи и зоологически градини, докато други обмислят мобилни екипи за ваксинация извън училищата.

Ръководителят на синдиката на учителите в Германия Хайнц-Петер Майдингер подчерта, че масовото ваксиниране "значително ще увеличи шанса училищата да останат отворени възможно най-дълго".

В Гърция повече от 20 000 родители са запазили час за ваксинация на децата си от днес.

Испания, която има едно от най-високите нива на ваксинация срещу COVID-19 в Европа, обяви, че стартира своята имунизационна кампания за деца от 5 до 11 години с цел прекъсване на веригата на заразяване "в семейни условия, училища и общността".

Страната има около 3,3 млн. деца в тази възрастова група.

Проучване, публикувано от Appinio, установи, че 74 процента от испанските родители на деца в тази възрастова група искат да имунизират децата си.

Надявайки се да насърчи ваксинацията, испанското правителство пусна телевизионна реклама, показваща деца, получаващи дозата, за да могат "да помогнат да се сложи край на вируса и за защита на възрастните хора".

Редица европейски страни ще започнат подобни инициативи за ваксиниране през следващите дни, включително Италия, Португалия, Полша, прибалтийските държави и Чехия, докато други все още финализират плановете си.

Във Франция ваксинацията е одобрена само за деца на възраст от 5 до 11 години, изложени на риск от развитие на сериозно заболяване, но правителството заяви, че обмисля да я разшири за всички деца на доброволни начала.

Белгия очаква препоръката на своя национален здравен орган, като вероятно ще започне ваксинация около нова година.

В Швейцария медицинската агенция на страната даде зелена светлина за ваксинацията на деца, но самата кампания вероятно ще започне едва в началото на януари.

Британските регулатори все още преценяват дали да одобрят ваксини за възрастовата група 5-11, като решението вероятно ще бъде взето преди Коледа.