Въпреки някои преждевременни прогнози за бум на ражданията, много американски жени искат да отложат бременността и да имат по-малко деца заради пандемията от новия коронавирус (COVID-19). Това е установило ново проучване на Института Гутмахер, съобщава "Гардиън".

Ала дали те ще имат достъп до репродуктивните здравни услуги, от които се нуждаят, за да изпълнят тези желания, е друг въпрос. Същото проучване е установило, че жените имат нараснали затруднения с достъпа до контрацепция. Наложените блокади за забавяне на разпространението на новия коронавирус доведоха до това милиони жени да загубят работата си и временно да затворят здравни клиники, на които те разчитат.

"За сравнително кратко време COVID-19 кризата и нейните безпрецедентни икономически и социални въздействия вече се промениха, когато жените искат да забременеят, колко деца искат и дали имат възможност да получат контрацепцията, която им е необходима, за да направят тези основни житейски избори", казва Лаура Линдберг, главен изследовател в Института Гутмахер, който се фокусира върху политиката за репродуктивни права.

Изследователите са провели интернет проучване сред 2000 цисджендър, сексуално активни жени през първата седмица на май, когато голяма част от САЩ бяха под блокада.

Една трета от всички американски жени, които са отговорили в анкетата, са заявили, че искат да отложат бременността или да имат по-малко деца заради пандемията. Но бедните жени и тези от малцинствата, които бяха непропорционално засегнати от пандемията, са били особено склонни да преразгледат бъдещето на семейството си.

"Критично е да се подчертае, че последиците от COVID-19 се усещат особено много от цветнокожи жени, LGBTQ + жени и бедни жени", изтъква Линдберг и допълва: "Тези групи вече носят тежестта на съществуващите неравенства. Пандемията само влоши тези различия."

Една трета (34%) от всички жени са искали да забременеят по-късно или да имат по-малко деца заради пандемията. Близо половината от чернокожите (44%) и латиноамериканските (48%) жени са обявили, че искат да имат деца по-късно заради пандемията, както и почти половината (46%) от лесбийките.

В същото време почти равни проценти жени съобщават за проблеми с получаването на противозачатъчни или час при лекар по сексуално и репродуктивно здраве заради пандемията. Повече от една четвърт от жените са притеснени от възможностите си да плащат за контрацепция.

Осем американски щата, ръководени от Републиканската партия, се опитаха да забранят процедурите за аборти специално по време на пандемията. Достъпът до абортите беше особено объркващ за жените в Тексас тази пролет, след като защитници на репродуктивните права и абортите се бориха с щата в съда да позволи абортите да продължат.

В същото време, ако жените отлагат да имат деца дългосрочно, това би могло да ускори друга тенденция в Америка: намаляване на раждаемостта. След най-новия пик на раждаемостта през 2007 г., жените във всички части на САЩ са избрали да имат деца по-късно в живота.

"Все още сме в ранните етапи на тази криза и нейните ефекти само ще продължат да се развиват", коментира Линдберг и подчертава: "Сега е необходимо да се предприемат действия за борба с атаките на администрацията на Тръмп срещу репродуктивното здраве и права... и най-накрая да се постигнат толкова необходимите структурни промени в нашата здравна система, за да се гарантира, че всеки може да получи необходимите грижи по време на тази пандемия и в бъдеще."