Мощни земетресения удариха Соломоновите острови. Властите заявиха, че няма да бъде издадено предупреждение за цунами, но все пак са възможни високи вълни, предава Ройтерс.

Земетресенията нанесоха щети на австралийското посолство и летището и предизвикаха прекъсвания на тока в столицата Хониара.

Първото земетресение удари крайбрежието на дълбочина 15 км на около 16 км югозападно от района на Маланго и на 54 километра югозападно от столицата, каза Геоложката служба на Съединените щати, която първоначално определи магнитуда му на 7,3, но след това го ревизира до 7,0. Второ земетресение с магнитуд 6,0 удари наблизо 30 минути по-късно.

"Засега не се съобщава за пострадали хора, но покривът на пристройката към Върховната комисия се срути, което би означавало вероятни щети в целия град", каза австралийският премиер Антъни Албанезе пред парламента.

Международното летище Хониара е претърпяло щети по тавана си, но сградата като цяло не е пострадала, каза служител на местната авиокомпания пред Ройтерс.

Вторичните трусове продължават да се усещат, каза той, като отказа да бъде назован, тъй като не е упълномощен да говори публично. Персоналът на летището ще продължи да работи, но повредената част от летищния терминал е затворена за пътници.

Вестник Solomon Times съобщи, че електрозахранването е спряно в по-голямата част от Хониара, тъй като се правят предварителни оценки за щетите по електропроводите.

Метеорологичната служба на Соломоновите острови каза, че няма опасност от цунами, но предупреди за необичайни морски течения.

"Хората са посъветвани да бъдат бдителни, тъй като се очаква вторичните трусове да продължат", каза служител в социалните медии.

Съобщава се за широко разпространени прекъсвания на електрозахранването на острова. Не работят и местните радиостанции.

Националната служба за управление на бедствия съобщи, че е получила съобщения, че хората са усетили труса, но се очакват тепърва съобщения за щети.

"Хората в Хониара се преместиха на по-високи места в минутите след земетресението, но някои вече се върнаха обратно край брега", е заявил местен служител пред Ройтерс.