Влошаващото се положение със засушаването в Сомалия, Етиопия и Кения е изправило повече от 11 млн. души пред тежък глад. Това алармираха от Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, цитирани от ДПА.

"Това е най-тежкото положение, на което сме свидетели в региона от 2011 година насам, когато повече от 250 хил. души загинаха само в Сомалия", коментира Фатумата Нафо-Траоре, която е регионален директор на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец за Африка.

Най-зле е положението в Сомалия, където близо 40 процента от населението се нуждае от някаква форма на хуманитарна помощ, а вече беше съобщено за жертви в северната част на страната.

Благотворителната организация "Спасете децата" подчерта, че десетки хиляди сомалийци са напуснали домовете си в търсене на храна, вода и пасища за животните си, докато камилите са умирали.

Организацията на обединените нации (ООН) издаде предупреждение за глад в Сомалия по-рано този месец, изтъквайки, че повече от 6 млн. души са изправени пред остра продоволствена несигурност.

Около 71 хил. деца вече са тежко недохранени и "в опасност от смърт", докато повече от 360 хил. деца под 5-годишна възраст са сериозно недохранени, предупреждават "Спасете децата".

Междувременно в Кения са налице мащабни загуби на добитък, докато в Етиопия въздействието на сушата се усложнява от наплива на хора, бягащи от сушата в Сомалия.

Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец апелира за общо около 13 млн. долара помощ за трите страни, като само около 22 процента от сумата досега е осигурена.