Повече от половината земеделска земя в Газа, която е от решаващо значение за изхранването на населението на опустошената от войната територия, е унищожена заради военните конфликти, показват сателитни изображения, анализирани от ООН. Това предават от Reuters.

Данните разкриват нарастване на унищожението на овощни градини, полски култури и зеленчуци в палестинския анклав. Световната здравна организация излезе с предупреждение вчера, че много хора в Газа са изправени пред "катастрофален глад и подобни на глад условия".

При сравнение на сателитни изображения, направени между май 2017 г. и 2024 г., Сателитният център на ООН (UNOSAT) и Организацията на ООН за прехрана и земеделие (FAO) са установили, че 57% от нивите с трайни култури и обработваемите земи в Газа, които са от съществено значение за продоволствената сигурност, са със значителен спад на гъстота и цялост.

"Това влошаване се дължи на дейности, включително разрушение, движение на тежки превозни средства, бомбардировки и обстрели", посочиха от UNOSAT днес.

Израел разреши продажбите на храна в ивицата Газа, но цените са непосилни

Израел разреши продажбите на храна в ивицата Газа, но цените са непосилни

Стоките също са разпределени неравномерно, като малко от тях стигат до Северна Газа,

Спадът бележи и 30% увеличение на унищожените земеделски земи от публикуването на последния доклад на центъра през април.

Освен щетите върху нивите и овощните градини, оранжериите в ивицата Газа също са претърпели значителни щети, допълват още от UNOSAT. Ивицата Газа има приблизително 151 квадратни километра земеделска земя, което съставлява около 41% от територията на крайбрежния анклав, според данни на UNOSAT.

Към момента в бойните действия в Газа са загинали над 37 000 души, според здравните власти в управлявания от Хамас анклав. Генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус посочи в сряда, че в Газа има повече от 8000 деца под пет години, които са били лекувани от остро недохранване.

УНИЦЕФ: 90% от децата в Газа гладуват

УНИЦЕФ: 90% от децата в Газа гладуват

Те оцеляват само с две или по-малко групи храни на ден