Девет от десет деца в Газа не могат да се хранят с хранителни вещества от достатъчно групи храни, за да осигурят здравословния си растеж и развитие. Това твърди УНИЦЕФ, съобщава "Ройтерс".

"В ивицата Газа месеците на военни действия и ограниченията върху хуманитарната помощ сринаха продоволствените и здравните системи, което доведе до катастрофални последици за децата и техните семейства", посочва агенцията.

Отбелязва се, че пет набора от данни, събрани между декември 2023 г. и април 2024 г., са установили, че девет от десет деца в анклава, който е засегнат от израелската офанзива от миналия октомври, страдат от тежка хранителна бедност. Това означава, че оцеляват само с две или по-малко групи храни на ден.

"Това е доказателство за ужасяващото въздействие на конфликта и ограниченията върху способността на семействата да задоволяват хранителните нужди на децата и скоростта, с която децата се излагат на риск от животозастрашаващо недохранване", подчертава УНИЦЕФ.

Повече от 13 000 деца са загинали в Газа

Повече от 13 000 деца са загинали в Газа

Много деца страдат от тежко недохранване

Израел твърди, че не поставя ограничения върху хуманитарната помощ за цивилни в Газа и обвинява ООН за бавните доставки, като заявява, че операциите на организацията са неефективни.

С възникването на огнища на глад в Газа обаче, и с деца, умиращи от недохранване и дехидратация, дори най-верните съюзници на Израел са увеличили натиска върху него да направи повече за пропускането на хранителни продукти.

За да отговарят на минималното диетично разнообразие за здравословно развитие, децата трябва да консумират храни от поне пет от осемте групи храни, определени от оценка за диетично разнообразие, използвана от УНИЦЕФ и Световната здравна организация (СЗО).

Шолц от Йерусалим: Светът няма да гледа как палестинците умират от глад в Газа

Шолц от Йерусалим: Светът няма да гледа как палестинците умират от глад в Газа

Предупреждението беше необичайно рязко за германския лидер

Те включват кърма, яйца, млечни продукти и месо, птици и риба, наред с други групи.

УНИЦЕФ посочва, че в световен мащаб в тежка хранителна бедност в ранна детска възраст живеят 27% от децата, което се равнява на 181 милиона деца под 5-годишна възраст.

Военната кампания на Израел започна след атаката на "Хамас" на 7 октомври, при която бяха убити около 1200 души, а 253 бяха взети за заложници.

Офанзивата е причинила смъртта на над 36 500 души в Газа.

Измършавели деца пълнят болниците в Газа

Измършавели деца пълнят болниците в Газа

Ситуацията с глада в анклава се влошава