Повече от 13 000 деца са били убити в Газа по време на офанзивата на Израел, съобщава УНИЦЕФ, цитирана от "Ройтерс".

Много деца страдат от тежко недохранване.

"Хиляди други са ранени, или дори не можем да определим къде са. Може да са затънали под развалините. Не сме виждали такава висока смъртност сред децата в почти нито един друг конфликт в света, заяви изпълнителният директор на УНИЦЕФ Катрин Ръсел за CBS News в неделя. Бил съм в отделения на деца, които страдат от тежка анемия и недохранване, цялото отделение е абсолютно тихо. Защото децата и бебетата дори нямат сили да плачат."

Ръсел каза, че има "много големи бюрократични предизвикателства" при преместването на камиони в Газа за помощ и съдействие.

Припомняме, че международната критика нарасна срещу Израел поради броя на жертвите във войната, кризата с глада в Газа и твърденията за блокиране на доставките на помощи в анклава.

Експерт на ООН каза по-рано този месец, че Израел унищожава хранителната система на Газа. Израел отхвърли обвинението.

Шолц от Йерусалим: Светът няма да гледа как палестинците умират от глад в Газа

Шолц от Йерусалим: Светът няма да гледа как палестинците умират от глад в Газа

Предупреждението беше необичайно рязко за германския лидер

Военното нападение на Израел срещу управляваната от "Хамас" Газа причини разселването на почти цялото ѝ население от 2,3 милиона души, предизвика криза и уби над 31 000 души, според здравното министерство на Газа. Това също доведе до обвинения в геноцид, които се разглеждат в Международния съд.

Израел отрича обвиненията в геноцид и казва, че действа в самозащита след атаката срещу Израел от "Хамас" на 7 октомври, която уби около 1200 и взе десетки заложници, според израелските данни.

Едно от всеки три деца под 2-годишна възраст в Северна Газа сега страдат от остро недохранване.

И Германия достави помощ по въздуха в Газа

И Германия достави помощ по въздуха в Газа

Олаф Шолц ще посети района другата седмица