Германският канцлер Олаф Шолц призова Израел в събота да позволи достъп на хуманитарна помощ до Газа в по-голям мащаб, преди двудневното пътуване до Близкия изток, предава Ройтерс.

Германските военновъздушни сили съобщиха, че са хвърлили палети с четири тона хуманитарни стоки по въздух в анклава в събота.

"Всеки пакет има значение. Но спускането на помощ по въздуха е само капка в морето", заяви външното министерство в социалната медийна платформа X.

Шолц ще пътува до йорданското пристанище Акаба в Червено море в събота, за да се срещне в неделя с краля на Йордания Абдула, преди да отлети за Израел, където ще разговаря с премиера Бенямин Нетаняху.

"Необходимо е сега помощта да достигне до Газа в по-голям мащаб. Това ще бъде тема, за която също трябва да говоря", каза Шолц пред журналисти преди пътуването си.

Той също така изрази загриженост относно планираната офанзива на Израел в град Рафа в южната част на Газа, където е намерило убежище повече от половината население на палестинския анклав от 2,3 милиона души.

"Има опасност всеобхватна офанзива в Рафа да доведе до много ужасни цивилни жертви, което трябва да бъде строго забранено", добави той.

Най-малко 36 убити при бомбардировка в централната част на Газа

Най-малко 36 убити при бомбардировка в централната част на Газа

Израел продължава с ударите