Израелската армия вдигна забраната за продажба на храни в Газа от Израел и окупирания Западен бряг, докато нейната офанзива на бойното поле продължава да задушава международната помощ, предава "Ройтерс".

Армейските власти дадоха зелена светлина на търговците в Газа да възобновят покупките си от израелски и палестински доставчици на храни като пресни плодове, зеленчуци и млечни продукти този месец, дни след като израелските сили започнаха нападение срещу най-южния град на анклава Рафа, казаха хората.

Офанзивата срещу Рафах, ключов вход към Газа от Египет, на практика спря потока от помощ от ООН към опустошената палестинска територия. Израел е подложен на нарастващ глобален натиск да облекчи кризата, докато хуманитарните агенции предупреждават за задаващ се глад.

"Израел се обади на дистрибутори в Газа, които са купували стоки от Западния бряг и Израел преди войната", каза Айед Абу Рамадан, председател на Търговската камара на Газа. "Каза им, че е готов да координира вземането на стоките."

Промяната бележи първия път, когато стоки, произведени в Израел или на Западния бряг, окупирана от Израел палестинска територия, са били допуснати в Газа след избухването на войната през октомври миналата година, според палестински служители, търговци и жители.

Попитан от "Ройтерс" относно възобновяването на доставките, COGAT, клонът на израелската армия, отговарящ за трансферите на помощи, каза, че търси начини да увеличи хуманитарната помощ и да увеличи количеството храна за продажба в Газа.

"Разрешаването на частния сектор да внесе малко храна в ивицата Газа е част от тези усилия за увеличаване на количеството храна, която идва", добави говорителят Шимон Фрийдман.

ООН обвини Израел, че продължава незаконно да ограничава помощта за Газа

ООН обвини Израел, че продължава незаконно да ограничава помощта за Газа

Въпреки уверенията на Израел, че ограниченията са облекчени

Хуманитарните работници призовават Израел от месеци да позволи повече търговски доставки да влязат в Газа, така че прясната храна да може да допълни международната помощ, която съдържа предимно нетрайни продукти като брашно и консерви.

Потокът от доставки, извършван през граничния пункт Керем Шалом между южната част на Газа и Израел, е бил непостоянен, според палестински служители, които казаха, че между 20 и 150 камиона - всеки превозващ до 20 тона храна - са влизали на ден в зависимост от колко Израел допуска.

Това е доста по-малко от 600 камиона на ден, които Американската агенция за международно развитие изисква, за да се отговори на заплахата от глад, дори когато се добавят приблизително 4200 камиона с хранителна помощ - около 190 на ден - които израелските служители казват, че са влезли в Газа от началото на нападението на Рафах на 7 май.

Преди началото на войната на 7 октомври, когато палестинската групировка Хамас атакува Южен Израел, средно по 500 камиона с помощ и търговски камиони влизаха в Газа всеки ден, превозвайки всички необходими стоки в анклава от храна и медицински консумативи до селскостопанско оборудване, според данни на ООН .

Средният брой оттогава е под 140 камиона на ден, според данни на "Ройтерс" за израелска военна статистика, въпреки че Израел опустошава анклава в мисията си да изкорени Хамас, непрекъснато увеличавайки нуждата от повече  помощ.

Постъпващата храна също е скъпа и е оскъдна замяна на международната помощ, която вече е платена от донорски страни и организации, казаха четирима хуманитарни работници, участващи в координирането на доставките за Газа. Те поискаха анонимност, за да говорят свободно по чувствителни въпроси.

Близо 1 милион души са избягали от Рафах през последните 3 седмици

Близо 1 милион души са избягали от Рафах през последните 3 седмици

Предоставянето на помощ и защита става почти невъзможно, съобщи Агенцията на ООН за палестинските бежанци (UNRWA) във вторник

Трима интервюирани жители на Газа казаха, че са виждали продукти с етикети на иврит на пазарите, включително дини от израелско селище, но че те често се продават на твърде високи цени за бедни и разселени семейства.

"Купих две яйца за 16 шекела (5 долара), само защото детето ми, на три години, плака за яйца", каза Абед Абу Мустафа, баща на пет деца от град Газа.

Дистрибуторите от Газа посрещат камионите, изпратени от доставчици на ГКПП Керем Шалом на южната граница на Газа, където военните проверяват стоките, преди да позволят на дистрибуторите да ги отнесат в анклава, казаха двамата палестински служители.

Седмица след началото на войната израелските военни започнаха да се свързват с търговци в Газа, заявявайки, че могат да възобновят доставките на храна от Израел и Западния бряг, каза Абу Рамадан от Търговската камара.

Съгласно споразумението всички доставчици и стоки трябва да бъдат проверени от израелските военни, според Васим Ал-Джабари, ръководител на профсъюза на хранително-вкусовата промишленост на Западния бряг.

Джабари и Абу Рамадан казаха, че не се допускат безплатни стоки или благотворителни дарения от Западния бряг или Израел, а само продукти за продажба.

Нито един от петимата интервюирани бизнесмени, участващи в търговията, не пожела да разкрие точно какво таксуват за пълна доставка, но някои споделиха, че продават на цени, подобни на тези на Западния бряг. Транспортните цени обаче повишават разходите, тъй като камионите често трябва да прекарват дълго време по пътя близо до Керем Шалом в очакване на проверка и понякога биват претърсвани от израелци, протестиращи срещу влизането на стоки в Газа, казаха те.

Двама дистрибутори в Газа отказаха да кажат за колко са купили и продали стоки. Те плащат на доставчиците от Западния бряг по банков път и взимат пари в брой от продавачите на местните пазари.

Стоките също са разпределени неравномерно, като малко от тях стигат до Северна Газа, където страховете от глад са най-остри.

"Тук има много брашно, но почти нищо друго", оплака се Абу Мустафа, бащата на пет деца в град Газа. "И каквото и да има, повечето хора не могат да си го позволят."

Световната централна кухня спира дейностите си в Рафах заради израелските атаки

Световната централна кухня спира дейностите си в Рафах заради израелските атаки

Продължаващите атаки принудиха организацията да спре основната си кухня в Рафах и да преустанови операцията си на север