Израел все още налага "незаконни" ограничения върху хуманитарната помощ за Газа. За това предупреди службата по правата на човека на ООН, цитирана от "Ройтерс".

Това се случва въпреки уверенията на Израел, че ограниченията са облекчени.

Офанзивата на Израел в ивицата Газа, предизвикана от атаките на "Хамас" на 7 октомври, опустоши голяма част от палестинския анклав. В момента стотици хиляди хора са разселени и са потърсили убежище в южната част на територията.

Спорен е размерът на помощта, която сега влиза в Газа. Израел и Вашингтон твърдят, че през последните дни потоците от помощ са се увеличили, но агенциите на ООН отбелязват, че все още те са далеч под минималните нива, необходими за задоволяване на основни нужди.

Израел отказа на Турция да доставя хуманитарна помощ в Газа по въздух

Израел отказа на Турция да доставя хуманитарна помощ в Газа по въздух

Анкара ще предприеме нови мерки срещу Израел

"Израел продължава да налага незаконни ограничения върху внасянето и разпространението на хуманитарна помощ и да масово да разрушава гражданска инфраструктура", подчерта Равина Шамдасани, говорител на службата по правата на човека на ООН. Тя отново призова за неограничен достъп до помощ.

Израел, който отрича да е възпрепятствал хуманитарната помощ за Газа, е изправен пред засилен международен натиск да пусне повече доставки в ивицата Газа, след като на 1 април удари конвой с хуманитарна помощ и причини смъртта на международни хуманитарни работници.

"Онези, които доставят или се опитват да получат достъп до хуманитарна помощ, никога не трябва да бъдат нападани", подчерта Шамдасани.

САЩ приветстват усилията на Израел да допусне повече хуманитарна помощ в Газа

САЩ приветстват усилията на Израел да допусне повече хуманитарна помощ в Газа

Вашингтон "внимателно ще проследи" конкретни показатели и развитието на рисковете от глад