Въоръжени мъже откриха огън в понеделник в хотел в центъра на Кабул, популярен сред китайските граждани, като най-малко трима въоръжени мъже са убити в отговор от силите за сигурност, съобщи администрацията на талибаните, цитирана от Ройтерс.

"Двама чужденци бяха ранени, докато се опитваха да избягат, скачайки от балкона на хотела," написа в "Туитър" говорителят на талибаните Забихула Муджахид.

Спешната болница в Кабул, управлявана от италианска организация с нестопанска цел близо до атакувания хотел в района на Шахр-е-Нау, съобщи, че е получила 21 пострадали - 18 ранени и трима мъртви.

Източници на талибанните заявиха, че нападението е извършено в хотел "Лонган", където обикновено отсядат китайци и други чужденци.

Говорителят на полицията в Кабул Халид Задран каза, че нападението е станало около 14.30 часа. местно време (12 часа българско време), като жителите на района казаха, че са чули мощна експлозия, последвана от стрелба.

Атаката дойде ден след като посланикът на Китай се срещна с афганистанския заместник външен министър, за да обсъдят въпроси, свързани със сигурността, и поиска повече внимание на защитата на посолството.

Китайската държавна информационна агенция Синхуа съобщи, че нападението е станало близо до китайска къща за гости и нейното посолство в Кабул следи отблизо ситуацията.

През последните месеци в Афганистан бяха извършени няколко бомбени атентата, включително атака срещу пакистанското посолство по-рано този месец и самоубийствен взрив близо до руското посолство през септември. Отговорност за двете атаки пое "Ислямска държава".

Талибаните, които заеха властта след изтеглянето на водените от САЩ чуждестранни сили през август 2021 г., заявиха, че са съсредоточени върху гарантирането на сигурността в страната.

Самоубийствен атентат срещу офиса на бившия премиер на Афганистан

Самоубийствен атентат срещу офиса на бившия премиер на Афганистан

Един човек е загинал