Италианският премиер Джорджия Мелони каза в изявление в събота, че италианска дипломатическа собственост е била обект на вандализъм в Германия и Испания, предава Associated Press.

Премиерът каза, че колата на дипломата Луиджи Естеро е била опожарена в Берлин, докато италианското консулство в Барселона е било атакувано от вандали. Няма съобщения за пострадали. Италианската информационна агенция ANSA съобщи, че и двата инцидента са станали в петък.

Мелони каза, че италианското правителство следи "със загриженост и внимание тези нови случаи на насилие срещу наши служители и дипломатически мисии".

Насилието идва почти два месеца след палежа на дома на италиански дипломат в Атина. Тогава малко известна анархистка група пое отговорност, наричайки това проява на солидарност към лишения от свобода италианския анархист Алфредо Коспито, който преди три месеца обяви гладна стачка заради условията в затвора в Сардиния.

През 2012 г. Коспито простреля с пистолет в крака Роберто Адинолфи, главния администратор на Ansaldo Nucleare, италианска компания за ядрена енергия. Коспито заяви в съда, че е стрелял по Адинолфи, за да протестира срещу развитието на ядрената енергия след ядрената катастрофа във Фукушима в Япония.

Предишна атака впоследствие беше свързана с Коспито: детонацията на експлозиви през 2006 г. пред полицейска академия във Фосано, град в Пиемонт в Северна Италия. Няма пострадали при експлозията късно през нощта.

Миналия април Върховният съд на Италия постанови, че лишеният от свобода Коспито е действал като главен подбудител на анархистка терористична дейност, общувайки с колеги анархисти чрез книги, статии, онлайн съобщения и коментари, докато е излежавал присъди в затвора с висока степен на сигурност в Банкали, Сардиния.

Властите го обвиниха, че е действал като лидер на войнствена анархистка група с връзки извън Италия, известна като Неформалната анархистка федерация - Международен революционен фронт. Този колектив от "въстанически анархисти" се разглежда като нарастваща заплаха в доклад от 2014 г. на Центъра за борба с тероризма в Уест Пойнт, американската военна академия.

Обявявайки го за лидер на анархисткото движение, италианските власти наредиха Коспито да бъде поставен в пълна изолация, прекъсвайки контакта му с външния свят. Така той споделя съдбата на прословутите свирепи босове на италианската мафия, които също са напълно изолирани от външния свят.

Анархисти нахлуха в гръцка медия

Анархисти нахлуха в гръцка медия

Малко след това са се изтеглили преди полицията да пристигне