Мисията на НАСА за промяна на траекторията на астероид с помощта на ударната космическа сонда DART (Double Asteroid Redirection Test) е успешна, заяви пред АП във вторник ръководителят на американската космическа агенция Бил Нелсън.

"Днес НАСА потвърждава, че DART успешно е променил траекторията на целевия астероид", заяви Нелсън на конференция, посветена на резултатите от мисията.

На 27 септември 633-килограмовата сонда се блъсна в астероида Диморф с диаметър 160 м, на около 11 милиона километра от Земята, със скорост 6,2 км в секунда. Сблъсъкът е наблюдаван от италианския кубсат LICIACube, който се е отделил от сондата пет дни по-рано.

"Потенциално опасен" астероид прелита край Земята на 27 май

"Потенциално опасен" астероид прелита край Земята на 27 май

Той ще се доближи до около 4 милиона км при скорост от 13 км/сек

Според ръководителя на НАСА преди началото на мисията времето, за което астероидът Диморф е направил едно завъртане около астероида Дидима, в чиято орбита се намира, е било 11 часа и 55 минути. След сблъсъка на сондата с Dimorph астрономите, използващи наземни телескопи, установяват, че орбиталният ѝ период е намалял с 32 минути, което променя траекторията ѝ.

DART е първата мисия, която има за цел да промени траекторията на астероида, за да предпази Земята от потенциално опасен сблъсък. Преди теста ръководството многократно подчерта, че Диморф, който е част от по-голямата астероидна система Дидима, не представлява заплаха за Земята.

НАСА изведе в Космоса апарат, който да промени курса на астероид

НАСА изведе в Космоса апарат, който да промени курса на астероид

Това е първата по рода си мисия

Ударната сонда беше изстреляна през ноември миналата година с помощта на тежката ракета Falcon 9 на SpaceX.