Американската космическа агенция НАСА изстреля космически апарат рано тази сутрин, който ще бъде насочен директно към астероид, за да промени курса му, в първата по рода си мисия, предаде ДПА.

Апаратът за планетарна отбрана, изстрелян от ракета носител Falcon 9, произведена от частнаха компания SpaceX на Илън Мъск, излетя в 22:21 часа американско тихоокеанско време снощи (8:21 часа българско време) от базата на космическите сили Ванденберг в Калифорния.

"Астероид Диморфос: идваме за теб!", написа американската космическа агенция в "Туитър".

НАСА увери света: Опасният астероид Апофис няма да удари Земята най-малко 100 г.

НАСА увери света: Опасният астероид Апофис няма да удари Земята най-малко 100 г.

Предполагаше, че ще премине опасно близо през 2029 г. и 2036 г.

Космическият апарат, който според НАСА е с размерите на вендинг машина, трябва да се разбие в астероида Диморфос през октомври следващата година, като това беше наречено Тест за пренасочване на двоен астероид (DART).

Диморфос, малка луна, чийто диаметър е около 160 метра, не представлява опасност за Земята според изчисленията на НАСА, а мисията е предназначена да гарантира, че дори след удара няма да има риск за планетата.

Мисията на Европейската космическа агенция "Хера" е планирана да бъде изстреляна през 2024 г., за да проучи въздействието по-подробно.

Астероид с размерите на стадион се приближава към Земята

Астероид с размерите на стадион се приближава към Земята

Трябва да премине на около 4 млн. километра

НАСА се надява, че мисията, струваща около 330 млн. долара, ще даде представа за това как да защитим Земята от всякакви приближаващи астероиди.

Учените не са запознати с никакви астероиди, които в момента да застрашават Земята, но са идентифицирали около 27 000 астероида в близост до нашата планета, като около 10 000 от тях са с размер над 140 метра в диаметър.

За пръв път космически апарат на НАСА взе проба от астероид

За пръв път космически апарат на НАСА взе проба от астероид

Астероидът се намира на 290 млн. км от Земята