Космически апарат на НАСА е успял да вземе проба от повърхността на астероид, като това е първата по рода си мисия.

Апаратът Osiris-Rex (Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security-Regolith Explorer) се приближи със скорост 10 см/сек до астероида Бену, който се намира на 290 млн. км от Земята. Операцията е била извършена в автоматичен режим, защото заради голямото разстояние сигналът от Земята до апарата стига за повече от 18 минути.

НАСА с опит за вземане на първа проба от астероид

НАСА с опит за вземане на първа проба от астероид

Астероидът е на 290 милиона километра от Земята

"Контакт потвърден... Вземането на проба приключи", обяви НАСА по време на директното излъчване на операцията.

"Всичко премина отлично", обяви няколко минути след това ръководителят на мисията Данте Лорета, цитиран от "Франс прес", като добави развълнувано: "Тази вечер написахме страница от историята."

Според плана, достигайки няколко метра от Бену, сондата разгръща роботизираната си ръка Tagsam (Touch-And-Go Sample Acquisition Mechanism), изстрелва азот под налягане, за да оголи повърхността, и засмуква разлетелите се частици с диаметър най-малко 2 см, преди да се отдалечи от астероида.

Японска сонда кацна за втори път на астероида Рюгу

Японска сонда кацна за втори път на астероида Рюгу

"Бихме могли спокойно да кажем, че край кратера има крайно атрактивни материали"

Експертите се надяват да бъдат събрани най-малко 60 грама проба от повърхността на Бену по време на тази операция, продължила десетина секунди.

Операцията беше извършена в предварително избрана точка - кратер с диаметър около 20 метра в северната част на астероида. Диаметърът на самия астероид достига 500 метра.

Сондата Osiris-Rex беше изстреляна през септември 2016 г, достигна астероида Бену в началото на декември 2018 г. и направи снимки на цялата му повърхност. Бену е в категорията на потенциално опасните астероиди: шансовете му в следващия век да падне на Земята са едно към 2700.

NASA: Астероидът Бену ни изненадва

NASA: Астероидът Бену ни изненадва

Сондата OSIRIS-REx откри изригващи частици…