НАСА увери, че Земята няма да бъде ударена от астероида Апофис през следващите най-малко 100 г. През последните 15 г. учените се опасяваха, че астероидът ще удари планетата ни, информират АП и "Гардиън".

340-метровата космическа скала бе на главната страница на всички издания през 2004 г. след откриването й, което доведе до някои притеснителни прогнози за орбита на астероида, наречен от експерт на НАСА "рожба на опасни астероиди".

Предполагаше се, че ще премине опасно близо през 2029 г. и 2036 г. НАСА изключи удар при тези две преминавания, но все още имаше вероятност да се случи 2068 г.

Но нови наблюдения с телескоп разкриват, че се изключва сблъсък с планетата ни и Апофис официално е изваден от списъка с опасни астероиди на НАСА.

Изчисленията на космическата агенция показват, че през 2068 г. сблъсък няма да се случи и дори през следващите 100 г.

Учените са успели да засекат по-точна орбита на астероида около Слънцето благодарение на радарни наблюдения по-рано този месец, когато астероидът е преминавал със 17 километра в час.

Апофис ще премине на 32 000 километра от Земята на 13 април 2029 г. Това е една десета от дистанцията между Земята и Луната и по-близо до комуникационните сателити около планетата ни.