наводнениеБроят на загиналите след проливните дъждове в Азия достигна 140, след като спасителни отряди достигнаха до откъснати от света селища във Виетнам, а най-тежките наводнения в южен Китай от половин век насам принудиха 130 000 души да напуснат домовете си.
АП съобщи още, че властите в Индонезия работят продължават да търсят оцелели в най-тежко пострадалите райони.

Във Виетнам броят на загиналите при наводненията се удвои и достигна 48, след като спасителни отряди успяха да стигнат до райони, които бяха отрязани от придошлите води. Други 23 човека се водят безследно изчезнали.

По информация на местните власти 20-те хиляди евакуирани постепенно се завръщат в районите, където бедствието е отстъпило. Възможно е скоро даже училищата да бъдат отворени отново.

Важната влакова линия, свързваща северната и южната част от страната, беше блокирана на няколко места във вторник, а лошото време в сряда спря полетите на спасителните хеликоптери. Синоптиците предвиждат още дъжд в близките дни, но не се очаква той да причини нови наводнения.

В Китай тежките дъждове доведоха до евакуацията на 550 села с общо 130 хил. души в островната провинция Хайнан. По информация на агенция „Синхуа", хиляди хора са загубили домовете си, а пътищата са тежко пострадали от проливните дъждове. През миналата седмица в 16 града нивото на водата достигна 18 см. Още дъжд и силен вятър се очакват в петък.

На този етап двама души се водят изчезнали, няма данни за загинали.

В индонезийската провинция Западна Папуа спасителните отряди разчистват отломките в търсене на оцелели от най-тежко пострадалото село Васиор, чиито жители бяха пометени от кални свлачища, предизвикани от преляла река. Работата е сериозно затруднена от лошото състояние на пътищата и мостовете в района.

По информация на властите, 91 тела са били извадени от калта и развалините. Още поне 100 души се водят безследно изчезнали, което може да увеличи броя на жертвите още повече. Други повече от 150 човека са настанени в болници с различни травми.