На хиляди жители беше наредено да се евакуират oт югозападната част на Сидни, най-големият град в Австралия, съобщава агенция Ройтерс. Наводненията се очаква да бъдат по-лоши от тези, които удариха региона през изминалата година.

Проливен дъжд и преливащи язовири и реки заедно застрашават от внезапни наводнения и свлачища източното крайбрежие от Нюкасъл до залива Бейтманс в щата Нов Южен Уелс. Очаква дъждът да се засили в неделя вечерта.

"Ако сте били в безопасност през 2021 г., не предполагайте, че ще бъдете в безопасност тази вечер. Това е бързо развиваща се ситуация и можем много добре да видим засегнати райони, които никога преди не са били наводнени", каза министърът на службите за извънредни ситуации на Нов Южен Уелс Стеф Кук в брифинг за медиите.

"Това е животозастрашаваща извънредна ситуация", добави Кук.

Повече от 200 милиметра дъжд е паднал в много райони, като някои ударени с цели 350 мм, каза Бюрото по метеорология, предупреждавайки за рискове от наводнения по реките Непеан и Хоуксбъри.

Проливните дъждове наводниха Сидни

Проливните дъждове наводниха Сидни

Лятото на източното крайбрежие на Австралия е доминирано от метеорологичния феномен Ла Нина

Проливните дъждове доведоха до разлив на главния язовир в Сидни рано сутринта в неделя, съобщиха водните власти, като добавиха, че моделирането показва, че разливът ще бъде сравним с голям разлив през март 2021 г. в язовир Warragamba.

Няма място водата да остане в язовирите. Започват да се разливат. Реките текат много бързо и много опасно. И тогава имаме риск от внезапни наводнения, в зависимост от това къде са дъждовете.

Имаше близо 2000 обаждания за помощ в неделя и през последните 24 часа 29 души бяха спасени от наводнения, включително една жена, която висеше на стълб в продължение на час, докато работниците се бореха да стигнат до нея.

Тялото на мъж, паднал от каяк, беше извадено от пристанището на Сидни, съобщи полицията, добавяйки, че обстоятелствата се разследват, но изглежда са свързани с ветровитите условия.

Австралийското правителство предостави на щата 100 военнослужещи и два хеликоптера, за да помогне при всякакви спасителни операции, каза министърът на отбраната Ричард Марлс.