Серия от опустошително горски пожари разтърси Великобритания, след като на Острова беше регистриран най-топлият зимен ден някога, информира "Ройтерс".

Пожарникарите в страната са мобилизирани за потушаването на голям пожар, възникнал в тревиста местност, намираща се в близост до град Манчестър.

Пожарът е избухнал снощи, 26 февруари. До днес огнената стихия се е разпространила на площ от около 1.5 квадратни километра.

По разкази на свидетели пламъците се издигат високо във въздуха. Местните описват гледката като апокалиптична.

Лаура Букок, която е командир на действията по потушаването на бедствието от пожарната служба в Западен Йоркшър, разказа за BBC, че пожарът е един от най-големите, с които някога е трябвало да се бори.

На мястото на пожара са мобилизирани 5 екипа на пожарната и две специализирани машини за подобни бедствия. Огнеборците се опитват да локализират пламъците.

Към момента няма данни за пострадали хора.

Обстоятелствата около възникването на пожара се уточняват.

Пожарът идва, след като във Великобритания днес се отчитат рекордно високи температури - в зимния ден са измерени температури до 21.2 градуса по Целзий в Лондон.

Информационната агенция припомня пожар, възникнал на същото място миналата година. Тогава се наложило в гасенето да се намесят и военни. Пожарът бил потушен чак след 3 седмици.

За първи път през зимата във Великобритания температури от над 20 градуса

За първи път през зимата във Великобритания температури от над 20 градуса

"Преживяваме климатичен колапс"

Отделно от пожара край Манчестър, на две различни места пламъци обзеха и известна гориста местност в Източен Съсекс - гората "Ашдаун". Местността е популярна с това, че е вдъхновила автора на "Мечо Пух" Алън Милн за създаването на приказната земя, която Пух и приятели обитават в книгите - "Голямата гора" или "Сто акровата гора" (Hundred Acre Wood).

Местната пожарна служба обяснява, че пожарите са възникнали, предвид необичайно топлото време в страната през изминалата седмица. Земята била по-суха от обикновеното за това време на годината, което води до по-голям риск от пожари.

Пожар имаше и в Шотландия тази нощ. Огнеборците там се бориха с голям пожар в известната хилмиста местността "Тронът на Артур" в Единбург.