Поредица от мощни земетресения, които удариха Западна Япония, причиниха смъртта на най-малко 55 души и повредиха хиляди сгради, превозни средства и лодки. Властите предупредиха, че може да предстоят още земетресения, съобщава Асошиейтед прес.

Вторичните трусове продължиха да разтърсват префектура Ишикава и близките райони ден след първоначалното земетресение с магнитуд 7,6 по Рихтер, който удари района в понеделник следобед.

Четиридесет и осем души бяха потвърдени за загинали в Ишикава, казаха официални лица. Шестнадесет други са сериозно ранени, докато щетите по домовете са толкова големи, че не могат да бъдат оценени веднага, казаха те.

Японските медии съобщават, че десетки хиляди домове са били разрушени. Говорителят на правителството Йошимаса Хаяши каза, че 17 души са били сериозно ранени и даде малко по-малък брой на смъртните случаи, като същевременно каза, че е запознат с броя на жертвите, посочен от префектурата.

Предупреждението за цунами за по-голямата част от крайбрежието на Японско море беше отменено във вторник сутринта

Стотици вторични трусове разтърсиха региона на около 315 километра северозападно от Токио, докато спасителните екипи все още работят.

Япония евакуира 100 000 души след мощното земетресение

Япония евакуира 100 000 души след мощното земетресение

Земетресение бе с магнитуд 7,6 по Рихтер и последвало цунами удариха страната

Японското правителство съобщи в понеделник, че е наредило на повече от 97 000 души в девет префектури на западния бряг на главния японски остров Хоншу да се евакуират след мощното земетресение.

Японският премиер Фумио Кишида каза пред репортери късно в понеделник, че са изпратени спасителните екипи, въпреки че достъпът до засегнатите от земетресението райони е труден поради засегнатите пътища.

Земетресението идва в чувствителен момент за ядрената индустрия на Япония, която се сблъсква с яростна съпротива от някои местни жители след земетресението и цунамито през 2011 г., които предизвикаха ядрени аварии във Фукушима. Цели градове бяха опустошени от бедствието.

Миналата седмица Япония отмени оперативната забрана, наложена на най-голямата ядрена централа в света Kashiwazaki-Kariwa, която не работи след цунамито през 2011 г.

Органът за ядрено регулиране заяви, че не са потвърдени нередности в ядрени централи по Японско море, включително пет активни реактора в заводите Ohi и Takahama на Kansai Electric Power в префектура Фукуи.

Предупреждение за цунами бе издадено и в източните руски градове Владивосток и Находка.

Президентът Джо Байдън каза, че неговата администрация е в контакт с японски служители и САЩ са готови да осигурят всяка необходима помощ за японския народ, според изявление на Белия дом.

Няма пострадали българи от мощното земетресение в Япония

Няма пострадали българи от мощното земетресение в Япония

Няма опасност и от радиоактивно изтичане