Най-малко 65 души са загинали, а други 30 души са изчезнали след като фериботът потъна в река Тигър до иракския град Мосул, съобщава БиБиСи. 

Спасителни екипи се опитват да достигнат до хора, които са били на ферибота, който според съобщенията се насочвал към туристически остров. Според информацията, властите са предупреждавали хората за увеличаване на водните нива, след като вратите на язовира "Мосул" са били отворени, а хората обвиняват корабния оператор в игнориране на властите.

Съобщава се, че корабът е на пътувал към остров Ум Рабаен, туристически район на около 4 км нагоре по течението. Местният информационен източник "Мосул Ей" публикува "спешен призив" хората да слязат до реката близо до Петия мост и Стария мост в центъра на града и да помогнат при спасяването. Призовават автомобилите да спрат, за да позволят на линейките да пренесат жертвите.

Кюрдската информационна агенция "Рудав" съобщава, че регионалното правителство на Кюрдистан е изпратило 10 линейки до Мосул от близкия град Духок.

Позовавайки се на полицейски и медицински източници, "Ал Джазира" и "Вашингтон поуст" съобщават, че повечето от жертвите са жени и деца, които не могат да плуват.

Смята се, че корабът е превозвал около 200 души, когато е потънал. Празнува ли са празника Новруз, който отбелязва кюрдската нова година и пристигането на пролетта. Празникът се чества като Персийска Нова година в Иран.