Светът се изправя пред катастрофално намаляване на запасите от гориво. Това заяви Фатих Бирол, цитиран от вестник „Independent".

Бирол е водещ икономист в Международна енергийна агенция в Париж, която е ангажирана с оценяването на бъдещите енергийни запаси в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Според него задаващата се нефтена криза може да застраши в близките пет години възстановяването от глобалната рецесия.

По-високите цени на петрола, предизвикани от бързия ръст на търсенето и стагнацията или дори спада в доставките могат да извадят извън релси възстановяването, допълни Бирол. Той отбеляза още, че много правителства подминават с лека ръка факта, че основните производства, които се основават на тези ресурси, се развиват с много по-бързи темпове в сравнение с изминалите десетилетия.

В тази връзка Бирол директно се отправи към Великобритания и някои други западни нации с призив да се предприемат по-сериозни мерки за нарастващата опасност. Според него кризата с ресурсите ще се усети остро още след няколко години, като 2010 г. е сочена за момента, в който липсата ще стане явна.

Някой ден ще сме изправени пред липса на достатъчно петрол. Този ден няма да е днес или утре, но ще е скоро и ние трябва да се подготвим за него,коментира още Барол.

Колкото по-рано започнем, толкова по-добре, защото нашата икономическа и социална система се основата на тези ресурси, отбеляза още той.