Турското министерство на здравеопазването отчете 111 157 нови случая на заразени с коронавирус за последните 24 часа. Това е нов рекорд за страната, отбеляза Анадолската агенция.

"Увеличаването на броя на случаите е поради широкото разпространение на щама Омикрон. Това е другата причина за високия брой на починалите особено при пациенти със сериозни хронични заболявания и възрастни хора с хронични заболявания, поради ниски нива на имунитет към инфекции", написа в "Туитър" министърът на здравеопазването Фахретин Коджа.

Той призова гражданите да се ваксинират.

Турция отчита рекордна COVID заболеваемост и смъртност

Турция отчита рекордна COVID заболеваемост и смъртност

Но властите призоваха хората да не се притесняват от Омикрон

На фона на увеличаване на броя на заразените поради разпространението на щама Омикрон, броят на смъртните случаи също нарасна и достигна 248 души. Това е най-високата стойност от 4 октомври.

62% от населението в Турция е получило две дози от ваксината срещу коронавирус. Почти 39% от местните жители вече са реваксинирани.

Общо от началото на пандемията в Турция са регистрирани почти 12 милиона случая на заразени с коронавирус. Повече от 88 хиляди души са починали, а други 11,2 милиона са оздравели.