Броят на новозаразените с новия коронавирус (COVID-19) в Чехия достигна най-големия си ръст в рамките на 24 часа от четири седмици насам и надмина 100 души за първи път този месец.

Министерството на здравеопазването на страната уточни, че за изминалото денонощие са регистрирани 111 новозаразени, с което общият брой на заразените от началото на епидемията в страната вече е 5 886 души.

За последните 24 часа няма починали от COVID-19, с което общият брой на жертвите в Чехия остава 297 души.

Чехия позволява събирания до 300 души от 25 май

Чехия позволява събирания до 300 души от 25 май

Събиранията, включително спортни събития, ще бъдат позволени от 25 май

Чешката република, подобно на други в Централна Европа, затвори училища, магазини и граници, когато епидемията започна през март и впоследствие отбеляза увеличение на броя на хората, които се възстановяват.

Властите отварят отново икономиката през последните седмици, като повечето магазини заработиха заедно с кина, театри и места за хранене на открито.

Предвижда се ресторантите да отворят закритите площи през следващата седмица.

Правителството също така планира да улесни пътуванията до и от страни, които се смятат за безопасни по отношение на коронавируса, от 8 юни, отбеляза здравният министър Адам Войтех.

Чехия обмисля да отвори границите си през юли

Чехия обмисля да отвори границите си през юли

СТраната води преговори с Австрия, Германия, Полша и Словакия

Междувременно броят на новозаразените с коронавирус в Германия нарасна с 513 души за последното денонощие, с което общият брой на заразените в страната вече е 175 210 души, показват данни на Института за инфекциозни заболявания "Роберт Кох", като новозаразените се увеличават, след като намаляваха през предходните четири дни.

За последните 24 часа в Германия са починали още 72 души от COVID-19, с което общият брой на жертвите от началото на епидемията в страната вече са 8 007 души.